|
A görög konyha remeke a Gyros. A függőlegesen forgó nyársra rátűzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belőle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült. A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha. Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi. Az olasz nyelvben girare jelenti ugyanezt. Mindenesetre a világban a "gyros" név terjedt el. |
Az eredeti gyros birkahússzeletekből készült - és kétségkívül ez volt az eredeti - , manapság azonban, főleg Nyugat-Európában sertés, borjú, illetve pulykahúsból készítik. Megváltozott a hőforrás is. Eredetileg a forgó hús mellett egy vaskosárban faszénparázs volt, melyet felülről pótoltak, alul pedig salakoltak. Manapság már a gázfutésű, illetve elektromos fűtésű gyros sütők vannak divatban. A hajdani kard szerepét is átvette már az elektromos fűrészkés, mellyel erőkifejtés nélkül lehet lenyesni a megsült rétegeket. Szóval, mindent összefoglalva
A gyros nagyon megváltozott (főleg hátrányára), de azért nagyszerű étel.
A legnagyobb probléma, hogy a klasszikus Gyros otthon nehezen készíthető el. Volt ugyan egy NDK csúcstermék az "AKA Elektrik" - tól, amelyben otthon lehetett egy kb. egy kilós gyros - töltetet sütni - ez egy háztartási méretű forgónyárs volt - de a rendszerváltás során az ilyen olcsó szocialista termékek (mint a hasonlóan endéká 390 forintos mini grill is) eltűntek.
Tészta hozzávalói: Eredeti görög recept alapján
- fél kocka élesztő (kb.20 g) - 30 dkg liszt egy csipetnyi cukor, só
|
Elkészítés: Az élesztőt feloldjuk 2 dl meleg vízben, majd összegyúrjuk a liszttel, a cukorral és fél teáskanál sóval. Háromnegyed órán át, kelni hagyjuk. A tésztát átgyúrjuk, majd négy kis pita formát (kb. 20 cm-es) lepényt nyújtunk belőle. A lepényeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, A tésztát még kb. 20 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütoben (220fok/ 4. fokozaton) 20-25 percig sütjük. |
A megrögzött gyros imádónak most három választási lehetosége van, hogy otthon észítsenek gyrost:
1. A serpenyős gyros 2. A grillsütőben készült gyros 3. A forgónyársas grillsütőben készült gyros
Serpenyős gyros
60 dkg birkalapocka (helyettesíthető más tetszőleges hússal is), Kotányi görög fűszerkeverék, olaj, só. A húst szeletekre, majd kb. 1 x 1 centis csíkokra vágom, sózom és megszórom a görög fűszerkeverékkel. Kb negyed órai "érést" követően egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olajat forrósítok és megpirítom rajta a húscsíkokat. Tehetem pitába, vagy tányérra. Hozzá, illetve mellé görög saláta, tzaziki, görög mártás, illetve hasábburgonya dukál.
Grillsütős gyros
60 dkg birkalapocka (helyettesíthető más tetszőleges hússal is), Kotányi görög fűszerkeverék, olaj, só. A hússzeleteket besózon, megszórom görög fűszerkeverékkel és a forró grillsütőben oldalanként 2,5-3 percig grillezem. Onnét kivéve éles késsel gyorsan félcentis csíkokra szeletelem. Tehetem pitába, vagy tányérra. Hozzá, illetve mellé görög saláta, tzaziki, görög mártás, illetve hasábburgonya dukál.
Forgónyársas grillsütős gyros
60 dkg birkalapocka (helyettesíthető más tetszőleges hússal is), Kotányi görög fűszerkeverék, olaj, só. A hússzeleteket besózom, megszórom görög fűszerkeverékkel és megfelelő méretre vágást követően nyársra húzom. A forró grillsütőben kb. 20 – 25 percig forgatva elkészül a gíros. Onnét levéve, a nyársról lehúzva éles késsel gyorsan kb. fél centis csíkokra szeletelem. Tehetem pitába, vagy tányérra. Hozzá, illetve mellé görög saláta, tzaziki, görög mártás, illetve hasábburgonya dukál.
Gyros
10 kg birka szelethús, 3 zacskó görög fuszerkeverék (pl. Kotányi), fél liter olaj, só. A hússzeleteket kiverem, sózom, megszórom a fuszerkeverékkel, majd egymásra helyezve, fóliával lefedve másnapig a hutobe teszem. A gyrosnyársra húzom egymás után szépen a hússzeleteket, minden szelet után egy kanálnyi olajat öntök rá, majd a tetejét egy nagy szem paradicsommal zárom le. A nyársat forgatva kb fél óra múlva lehet kezdeni a faragást.
Gratinírozott gyros
Személyenként 15 dkg gyros + 5 dkg reszelt sajt + 1 tojás. A kész (faragott) gyrost tűzálló tára rendezem, megszórom a tojással elkevert reszelt sajttal és a forró sütőben átsütöm.
Jó étvágyat kíván hozzá: Nikosz és Grocceni
Grocceni lapja |