|
Görög Saláta
2004.07.19. 19:51
GÖRÖG SALÁTA (HORIÁTIKI SZÁLÁTA)
Greek salad néven ismerik a turisták azt a finom illatú nyári salátát, amit az idegenek a nagy melegben sokszor csak főételként fogyasztanak. Egyáltalán nem nagy ördöngösség az elkészítése, csak a zöldségeink legyenek finom, friss illatúak és ne valami ízetlen mű utánzatok.
Hozzávalók, ízlés szerinti mennyiségben: olívaolaj, só, oreganó paradicsom uborka hagyma egy-két vastag szelet feta sajt marék olívabogyó ezek a klasszikus belevalók, ezen kívül még lehet bele tenni akármit, elsősorban paprikát, kapribogyót, apróra vágott petrezselyemzöldet.
Elkészítés:
A hozzávalókat megmossuk, megpuccoljuk majd szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk oreganóval, leöntjük bőven olívaolajjal és azonnal fogyasztjuk.
Görögországban az uborkát vastag szeletekre vágják és a salátákat mindig frissen fogyasztják, nem szeretik azt amit mi úgy hívunk "hadd érjenek össze az ízek". A paradicsomos salátákba nem tesznek sem citromot, sem ecetet, mindazonáltal aki úgy szereti az inkább ecettel ízesítsen.
Megj. Kedvelt tálalási mód Görögországban mikor a feta sajtot nem kockázzák, hanem a saláta tetejére helyezik, jól megszórják oreganóval majd erre öntik az olajat. Az olaj ahogy lefolyik róla sárgás mintát hagy maga után, szépen mutat ez a saláta főleg egy parasztosan megterített asztalon.
Tipp: Egy kellemes laktató, és magyar szájíznek talán jobban megfelelő változata lehet amikor zöldsalátával készül. Ekkor mindent apróra vágunk, a salátaleveleket vékonyan csíkozzuk. Mindent összekavarunk sóval, olívaolajjal majd jöhet bele egy kis ecet, egy kanál majonéz és egy szelet morzsolt száraz pirítóskenyér.
| |