Paszticció (rakott makaróni sütőben)
2004.07.19. 19:42
PASZTICCIÓ (RAKOTT MAKARÓNI SÜTŐBEN)
Az egyik legismertebb, legelterjedtebb és legkedveltebb (főleg a gyerekek által) étel, ami valószínűleg olasz eredetű lehet.
Hozzávalók: 3/4-1 kg darált hús 1 hagyma apróra vágva 3-4 cikk fokhagyma ízlés szerint fűszerek: 3-4 szekfűbors, 1 fahéjdarab, csipet vadmenta, só, bors 3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv 5-6 tojás reszelt sajt ízlés szerinti mennyiségben 1 kg vastag, hosszú makaróni (2-s számú) besamel krém
Elkészítés: 1. A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon. Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét, fűszerezzük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tüzön rotyogtatjuk fél órát, amíg elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelőtt való nap elkészíteni. Miután kihült beletesszük két tojásnak a fehérjét habbá verve.
2. Majdnem készre főzzük a makarónit (pl. 10 perc főzési idő helyett 8 perc főzés), leszűrjük.
3. Egy nagy kikent tepsibe beleöntjük a makaróni felét és ráöntjük a felvert tojásokat, elegyengetjük hogy a tojásos makaróni mindenhova egyenletesen jusson. Megszórjuk bőven reszelt sajttal. Rátesszük, elegyengetjük a húsos masszát. Ráöntjük a maradék makarónit, elegyengetjük. Ráöntjük a besamel krémet, elegyengetjük, megszórjuk bőven reszelt sajttal.
4. Közepes sütőben, alsó rácson addig sütjük amíg szép piros lesz a teteje és az alja is átsül.
|