|
Töltött Cukkini sütőben
2004.07.19. 19:40
TÖLTÖTT CUKKINIK SÜTŐBEN (KOLOKITHÁKJÁ GÉMISZTÁ SZTO FURNÓ)
Hozzávalók: (6 személyre) 1,5 kg közepes cukkini 1 teáscsésze olívaolaj 1 apróra vágott hagyma |
|
1/2 kg darált marhahús só, bors, petrezselyemzöld apróra vágva 2 nagy kétszersült vagy ennek megfelelő száraz kenyér 1/2 csésze tej 1 csésze puha reszelt sajt besamel krém
Elkészítés:
1. A cukkiniket megmossuk, megtisztítjuk, levágjuk a végüket. Hosszában egy hosszú csíkban levágjuk mindegyikről a héját, majd megfőzzük őket. Ehhez sós, lobogó vízbe tesszük a cukkiniket és körülbelül 8 percig főzzük, hogy megpuhuljanak de ne főjjenek szét. Kivesszük a cukkiniket a vízből, leszűrjük, majd egy kiskanállal a levágott csík mentén kivájjuk a belsejüket. A tepsit kikenjük a zsiradékkal és lehelyezzük a cukkiniket, a kivájt részükkel felfele, egymás mellé.
2. Zsiradékban, olajban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a darált húst és addig pirítjuk kavargatva amíg a hús kifehéredik. Fontos a kavarás mert ha nem akkor a hús összeáll galacsinokba. Hozzáteszünk egy kiskanál sót, borsot, a petrezselyemzöldet és egy kis vizet. Hagyjuk lassú tűzön főni körülbelül 1/2 órát. Levesszük a tűzről.
3. A kétszersülteket tejbe áztatjuk, hozzá adjuk a húshoz. A masszához adjuk a sajt 3/4-t és a tojást. Jól összekavarjuk majd megtöltjük vele a cukkiniket. Minden cukkinit leöntünk besamel mártással, megöntözgetjük a maradék olajjal és közepes sütőben körülbelül 45 percig sütjük.
Megj.: Kedvelt megoldás hogy a cukkinik közötti és körüli szabad helyet kihasználva a tepsiben, kockákra vágott krumplit szurkálnak közéjük. Ha ezt a módszert alkalmazzuk akkor a krumplikat egy tálban felvágjuk és megsózzuk, borsozzuk alaposan, majd miután beszúrkáltuk őket az étel közé, a tepsibe vizet öntünk, jó egy ujjnyit. Ez szükséges ahhoz hogy a krumplik is megfőjjenek és finom szaftos maradjon az étel.
| |